Att göra verklighet av sin dröm

Att göra verklighet av sin dröm

Jag får ofta frågan på Instagram hur jag började med mitt företag, Och den frågan är inte helt lätt att svara på med några rader på Instagram, hur det hela gick från att jag gjorde teckningar vid köksbordet till att det faktiskt blev inte bara en utan flera produkter, som sedan har blivit till ett företag.

Men nu när jag har en blogg så kan jag skriva lite mer om hur det började för mig. Alla måste ju gå sin egen väg, men det är aldrig fel att hämta inspiration av andra, so here we go!

När jag började med konsten så hade jag nog inte en realistisk tanke på att det skulle bli mitt yrke. Jag gick ju på en konstskola främst som långsam rehabilitering efter en skallskada. Och även det fanns en idé om att jag behövde hitta ett sätt att försörja mig på som utgick från att jag kunde styra över min egen tid på grund av alla återkommande migränattacker och annat skit med hälsan, som gjorde mig ganska omöjlig på ett 9-5 jobb, så var det nog så att jag mest lekte i början. Visst, jag fick en del illustrationsuppdrag för några tidningar, men det kändes ändå inte som att detta var mitt yrke.

Att jag inte tog mig själv på större allvar gjorde nog att mitt uttryck, eller manér, blev ganska lekfullt. Jag tecknade utifrån vad jag kände för att teckna. Och förutom illustrationsuppdragen där jag ju var mer styrd av innehållet i texterna, så blev det mest teckningar som lades på hög här hemma. Det som så småningom blev grunden i min första utställning, och som sedan utvecklats till min “stil” var teckningar – jag brukar kalla dem för avancerade telefonklottter – som jag gjorde sittandes i tv-soffan när jag var gravid och inte orkade stå och måla som vi mest gjorde på konstskolan. Mitt “mission” var att fylla ett papper med streck och krumelurer, lite som mandala-teckningar. Så småningom blev pappren och blocken allt större och mönstren mer avancerade. Och så kom jag på att det gick ju faktiskt att färglägga mina blomster- och insektsteckningar så blev det lite mer variation. Och plötsligt hade jag så många teckningar att det gick att göra en utställning.

Råd nummer 1:

Jag tror att mitt första och viktigaste “råd” till er som vill designa, göra mönster eller illustrera är att följa lusten och ditt hjärta. Inte snegla utåt så mycket när du börjar skapa. Och var till en början inte för hård mot dig själv.

Från idé till färdig produkt

På konstskolan så hade vi haft några veckors kurs i mönsterrapportering. Alltså hur man tekniskt bygger upp en bild så att den går att upprepa i all oändlighet. Något som man måste kunna om man vill göra tyger eller tapeter. Så på min första utställning så visade jag förutom teckningarna några rapporterade mönster som jag tryckt upp på tyg. Och eftersom jag fick många positiva kommentarer på mönstren så föddes väl en liten idé om att man kanske kunde göra mönster och försöka sälja. Så jag och min sambo Lars (som hjälper mig med en massa praktiska saker) beslöt oss för att trycka upp några av mina teckningar och mönster och ställa ut på designmässan Formex.

Det var inte så lätt att veta hur man skulle gå tillväga. Vilka man skulle kontakta, vilka företag som gjorde vad, men det var bara att fråga sig fram och det gjorde vi när vi första gången var besökare på Formex. En del visade tydligt att de absolut inte ville dela med sig av råd och kontakter. Som tur var så fick vi ändå några tips så vi hade något att börja med. Vi fick kontakt med ett företag på Öland (Formpress) som tryckte brickor, och företaget som tryckte tygerna till utställningen (Tobex i Borås) fick trycka lite mer så att vi kunde be en sömmerska att sy lite kuddar av tygerna. Det var en sådan stor och högtidlig känsla första gången jag rullade ut de första metrarna tyg och packade upp den första provbrickan så ni anar inte. Och fortfarande så är Formpress och Tobex mina viktigaste leverantörer.

Råd nummer 2:

Så mitt andra råd är att ta fram en produkt, typ en bricka eller tyg, eller vad man nu vill sätta sin design på. Anledningen till det är att ett mönster får ett helt annat uttryck på en riktig produkt än när det bara visas på ett papper eller i datorn. Och tack vare digital tryckteknik så är det inte heller en oöverkomlig kostnad att trycka sin egen design på produkter.

Formex

Att ställa ut på Formexmässan var mitt första riktiga steg att nå ut till återförsäljare och det var stort och läskigt. Framför allt var det ganska dyrt att hyra monterplats. Men vi tänkte att man måste ju våga chansa. Fyra svartvita teckningar och så mönstret Bugs & Butterflies i fyra färgställningar. Alltså fem motiv som vi tryckt på tyg och brickor i olika storlekar. Det var det hela. Men responsen blev bra, det jag kom med var nånting nytt, och vi fick flera återförsäljare redan på första mässan. Och det gjorde att vi faktiskt vågade tro på det här med “Nadja Wedin design”. Efter mässan så ringde min sambo Lars (jag är värdelös på såna saker själv) till några butiker som inte besökt vår lilla monter och frågade om han kunde få komma och visa våra varuprover “eftersom vi hade gjort sån succé på mässan” drog han till med.

Råd nummer 3:

Så mitt tredje råd är att kontakta återförsäljare eller de man vill samarbeta med och försöka boka ett möte för att visa upp sin design.

“Man måste ha lite tur”

På ett sätt så är det fortfarande ganska overkligt att jag faktiskt har detta som mitt yrke nu. Att rita! Det jag gjort sen jag var barn bara för att ha kul och nu kan jag delvis försörja mig på det. Jag vet att det är få förunnat och att det är tufft att ge sig in i den här branschen. För det är inte bara att ha ett snyggt mönster, eller att vara duktig på att teckna. Man måste ha lite tur, bra backup hemifrån och sen är det bara att ha is i magen och våga satsa både pengar och framför allt ork.

Det går inte över en natt att slå igenom, men syns man inte så finns man inte. Och tack vare att jag fortsatte att ställa ut på Formex så fick några “scouter” från Hemtex syn på mina mönster där, jag tror det var efter fyra mässor. Vilket i sin tur ledde fram till ett samarbete som nu varat i fyra år. För bara några veckor sedan så lanserades det nya mönstret “Willow” på Hemtex och här ser du bricka och mugg som finns ute i butik just nu.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.